Szukaj

Serce karczocha

karczoch

Kolczaste główki karczochów trudno zobaczyć na polskich straganach. Tymczasem Francuzi, Niemcy czy Włosi chętnie smakują ukryte w ich wnętrzu delikatne serca. Jak zatem dobrać się do smakowitego wnętrza karczocha?

Delikatne serce karczocha

Karczochy należą do roślin astrowatych i pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, znali je już starożytni Rzymianie i Grecy. Obecnie są uprawiane na terenie całej Europy oraz w Ameryce Północnej. W Polsce nie są zbyt popularne, tymczasem na stołach Włochów, Niemców i Szwajcarów goszczą bardzo często.

Jadalne są młode pąki kwiatowe lub łodygi, które są zbierane od lipca aż do pierwszych przymrozków. Młode pędy i pąki są miękkie i mięsiste, z wiekiem stają się zdrewniałe i suche, dlatego wykorzystuje się jedynie rośliny jednoroczne. Najczęściej jada się tylko dna kwiatowe, które są nazywane sercami karczochów.

Karczochy nie są zbyt bogate w substancje odżywcze. Zawierają około 3% cukrów, 3% białek oraz niewielkie ilości tłuszczu. Mają niewielkie ilości witaminy B1, B2, PP i C oraz wapnia, magnezu oraz potasu. Mimo tego są bardzo cenne ze względu na cukier roślinny inulinę, który może być spożywany przez cukrzyków. Są też zalecane dla osób borykających się z problemami z wątrobą lub zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

Kupno i przechowywanie

Pełnia sezonu na karczochy przypada na przełomie wiosny i lata, kiedy dojrzewają w pełnym słońcu. Karczochy są sprzedawane w pęczkach, należy wybierać pączki o ściśle przylegających liściach. Powinny mieć ładny zielony kolor, a nacięty lub ułamany liść powinien puścić świeży sok.

Można je przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-5 dni. Należy je skropić wodą, zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w szufladzie na warzywa. Albo … nalać wody do wazonu, ułożyć ładny bukiet i tak przechowywać do dwóch dni (muszą mieć odpowiednio długą łodyżkę).

Gatunki karczocha

Karczoch hiszpański uchodzi za przodka karczocha zwyczajnego. Inne nazwy tej rośliny to kard lub karczoch ostowy, ze względu na podobieństwo do ostów. Dorastają do 2 metrów wysokości i mają spłaszczone pączki. Mimo silnego działania antynowotworowego, rzadko są wykorzystywane w kuchni. Jest zbierany we wrześniu i październiku.

• Karczoch zwyczajny jest mniejszy, ma okazałą około 6-8 cm główkę i waży średnio 30-500 gramów, można je dostać w dwóch odmianach: zielonej i fioletowej. Jadalne są tylko pąki kwiatowe.

Karczoch na talerzu

Data publikacji: 2014-08-22 11:46:36

Dodaj komentarz